Polyneuropathie

Omdat zenuwen op verschillende plaatsen in je lichaam zijn aangetast, heb je polyneuropathie. Je kan veel symptomen ervaren, maar de belangrijkste zijn stoornissen van het gevoel en verminderde spierkracht.
Aan de hand van deze eenvoudige vragenlijst kan je nagaan of uw pijnklachten voldoen aan definitie van (poly)neuropathische pijn.

De meest voorkomende oorzaak van polyneuropathie is diabetes. Aan de hand van je klachten, klinisch onderzoek, bloedonderzoek probeert de neuroloog deze of een andere behandelbare oorzaak op te sporen. Ook medicijnen kunnen als bijwerking polyneuropathie veroorzaken; helaas kunnen vele van deze geneesmiddelen niet zomaar gestopt worden. Vaak gebeurt een EMG ( lees hier wat een emg is). Soms overwegen we een lumbale punctie.

Als je neuroloog dan de diagnose van 'CIDP' heeft gesteld, klik dan hier.

Vaak ervaar je bij een polyneuropathie branderige pijnen (in de voeten). De beschadigde zenuwuiteinden sturen teveel (pijn)prikkels door naar de hersenen.

Om de pijn te bestrijden, moet een medicijn dat teveel aan zenuwprikkels remmen. Om dit te bekomen, blijft het oude antidepressivum amitriptyline blijft een belangrijke optie. Het is niet omdat de neuroloog een antidepressivum voorschrijft, dat hij denkt dat u depressief bent!

De dosis hangt van vele factoren af. Vaak wordt de dosis geleidelijk opgedreven tot 2 x 25 mg dd. Afhankelijk van bijwerkingen wordt het medicijn gestopt, wordt de dosis verhoogd of verlaagd.

Als dit medicijn niet helpt, wordt vaak gabapentine, pregabaline of duloxetine overwogen. Soms wordt een benzodiazepine (bv. clonazepam) in lage dosis voorgeschreven voor de avondlijke en nachtelijke klachten.

Het opbouwschema voor gabapentine vind je hier.

U zal het voor u beste medicijn een hele tijd moeten innemen.

PascalProot@gmail.com