Wegraking en duizeligheid

Een wegraking is een kort verlies van het bewustzijn. U gaat onderuit, ligt op de grond en komt weer bij. Als u met deze klacht naar de dokter gaat, dan moet de dokter proberen te achterhalen wat de oorzaak is. De meest voorkomende oorzaak is flauwvallen. Dat noemt de dokter een syncope. Bij een syncope daalt de bloeddruk en gaat er te weinig bloed naar de hersenen. De hersenen gaan uit. Daardoor valt u op de grond en dan is de bloedduk weer hoog genoeg om de hersenen van bloed te voorzien. U komt weer bij, maar u weet niet wat er gebeurd is. De meeste patienten voelen dit aankomen, doordat ze zwarte vlekken zien, gaan zweten, bleek worden of zich misselijk voelen. Als u bijkomt, bent u ook meteen weer helder in tegenstelling tot een epileptische aanval, waarbij u vaak langer suf of verward blijft.

Omdat een wegraking alweer voorbij is als u de dokter bezoekt, is het belangrijk om alles te noteren wat er gebeurd is. Ook wat anderen aan u gezien hebben:

Was u bleek? Zweterig? Waren er trekkingen van armen of benen of allebei? Waren de ogen open of dicht? Was u na afloop helder of suf? Hoe lang duurde het?

Bij mensen die tussen de (neiging tot) wegrakingen vaak duizelig zijn, is een te lage bloeddruk vaak de oorzaak. Voor hen zijn dit tegenmaatregelen:

- kruis de benen als u lange tijd moet staan en zorg dat u stevig op beide benen staat. Het bloed kan zo minder goed wegzakken naar de bloedvaten van uw benen.

- snel hurken (dan pompt u het bloed weer uit uw benen naar boven)<

- als dit niet helpt, zo snel mogelijk gaan liggen

- bij een lage bloeddruk: meer water drinken en wat zouter eten (bouillon, hollandse drop)

Sommige mensen vallen heel vaak flauw. Soms is het niet duidelijk wat er gebeurd is en roept het vele vragen op. Indien verder onderzoek noodzakelijk is, kon men vroeger terecht bij 'algemene internisten'. Echter, die zijn nu zeer schaars door hun subspecialisatie. Vandaar dat deze patienten meestal op het spreekuur komen van de hartspecialist of de neuroloog. Wil 1 van beide een wegraking goed onderzoeken, dan moet de neuroloog wat kaas gegeten hebben van mogelijke cardiale oorzaken en moet de hartspecialist rekening houden met neurologische oorzaken. Een samenwerking tussen beide is zinvol.

Als er veel aanwijzingen zijn dat angst of stress (bv. bij drukte) wordt u soms aangeraden een rustgevend medicijn in te nemen.

PascalProot@gmail.com