Wat is een single fiber EMG?

Een single fiber emg is een onderzoek dat wordt gedaan om de diagnose myasthenia gravis te bevestigen of uit te sluiten.

Doordat de 'boodschappers' geremd worden in hun overdracht van zenuw naar spier, is de te verwachten contractie van de spier zwakker.

Aan de hand van dit onderzoek krijgen we een idee van die zwakte of instabiliteit.

Het onderzoek wordt in UZ Gent gedaan in de kringspier rond het oog.

Een takje van de aangezichtszenuw wordt met een naaldje aan een lage stroomsterkte van enkele milli-ampere gestimuleerd. Met een tweede naaldje wordt de instabiliteit van een spiervezel gemeten. In totaal worden 40 spiervezels onderzocht.

Het onderzoekt zelf duurt maximaal drie kwartier.

Een mogelijke nevenwerking van dit onderzoek is een minimale bloeding in de spier. als we deze bloeding zien ontstaan tijdens de meting, zorgen we met lichte druk dat dit tot een minimum wordt beperkt.

Om de weerstand tussen de aangebrachte electroden (stimulatie en aarding) en de huid tot een minimum te beperkten , verzoeken we geen dagcreme of make-up te gebruiken vooraf aan het onderzoek.

Als je myasthenie hebt, zal dit onderzoek in ruim 90 % der gevallen gestoord zijn. Maar soms is het ook gestoord bij andere (spier- of zenuw-)aandoeningen.

Als u deze webpagina wil afdrukken, klik dan hier.

PascalProot@gmail.com


klik hier.