Polyneuropathie na bariatrische chirurgie

De meest belangrijke neurologische verwikkeling van een nutritioneel tekort na bariatrishe chirurgie is een aantasting van de zenuwen in de ledematen. Dit komt voor bij 16 % van de mensen die bariatrische chirurgie ondergingen.

Door een verminderde zuurtegraad in de maag, een intolerantie voor vlees of een tekort aan ‘intrinsic factor’ kan een tekort aan Vit B12 ontstaan. Een supplement van 500 tot 1000 microgram per dag peroraal wordt gedurende verschillende maanden voorgeschreven.

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een tekort aan vitamine B9 of foliumzuur. Hiertoe wordt een supplement van 4 microgram foliumzuur per dag voorgeschreven.

Een tekort aan Vitamine B1 of thiamine ontstaat door een verminderde zuurproductie, door misselijkheid en braken en door een reabsorptie in de dundarm. Behandeling is substitutie met 1,5 mg per dag.

Doordat de absorptie van koper in competie gaat met absorptive van zink, kan er bij hoge zinkinname een tekort aan koper ontstaan. Dit wordt behandeld door koper 2 mg per dag in te nemen.

Vitamine D is belangrijk voor de botten. Vitamine D helpt bij de absorptie van calcium en fosfor uit de dundarm. Bij een tekort moet minstens een dagelijks supplement van 500 IU per dag worden ingenomen.

PascalProot@gmail.com