Wat is een EMG?

EMG staat voor electromyografie. Het is een onderzoek van zenuwen en / of spieren. Een EMG kan 15 tot 45 minuten duren.

Met dit onderzoek wil uw behandelend arts evalueren of een afwijkend functioneren van zenuwen en spieren uw symptomen verklaren.

Aldus helpt het onderzoek in de diagnostiek van neurologische aandoeningen.

In een eerste tijd wordt de zenuwfunctie geëvalueerd. Met een electrisch schokje wordt een signaal opgewekt in een zenuw. Met behulp van kleefelectroden wordt een antwoord op dit signaal gemeten in een spier of in een gevoelsgebied.

Deze schokjes kunnen pijnlijk zijn maar zijn niet gevaarlijk. De sterkte van de stroomstootjes hangt onder meer af van de huidweerstand. Belangrijk daartoe is dat de huid goed ontvet is; gebruik geen crèmes of make-up. Hoe properder de huid, des te makkelijker kan het onderzoek verlopen.

Hebt u een neurostimulator (in de rug), schakel deze dan - als dat mogelijk is - uit om interferentie met het electrisch signaal van het EMG te voorkomen.

Afhankelijk van de klinische vraagstelling en de bevindingen van de zenuwmetingen, gebeurt vervolgens een evaluatie van de spieractiviteit. Met een fijn naaldje leest de arts de spieractiviteit op het scherm en luistert hij naar diezelfde activiteit. Bij elke spier gebeurt dit zowel in rust als bij lichte aanspanning. Afhankelijk van de vraagstelling en de eerdere bevindingen worden de spieren gekozen die moeten worden onderzocht.

Vertel voor het onderzoek of u aspirine (acetylsalicylzuur) of bloedverdunners gebruikt. Geef ook aan of u een pacemaker hebt en of u een bloedziekte hebt. Op de dag van het onderzoek, neemt u een bad of een douche om olie van uw huid te verwijderen. Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion. Indien u een 'neuromusculaire' aandoening hebt zoals myasthenia gravis, vraag vooraf aan de arts of u sommige medicijnen moet staken vooraf aan het EMG.

Voor de test begint, kan het zijn dat u de ledematen moet opwarmen in warm water of met zarmtepakken.

Klik hier om deze pagina te downloaden en af te drukken.

PascalProot@gmail.com